Sunday, December 4, 2011

Kogukondlik tarkvaraarendus

Vali kaks vaba tarkvara projekti ja võrdle neid ajaveebis arenduse vaatenurgast.

Valisin võrreldavateks vaba tarkvara projektideks Ruby on Rails (Ruby) ning Django (Python). Mõlemad raamistikud on oma omadustelt üsna sarnased. Nii Ruby on Rails kui ka Django on MVC arhitektuurimustustripõhised avatud lähtekoodiga veebiraamistikud. Samuti põhinevad mõlemad raamistikud DRY printsiibil, mis tähendab, et sarnase koodi kordamist tuleb vältida. Keelena kasutatakse scriptimiskeelt, mis on lihtsalt loetav ning kergesti õpitav.

Ruby on rails – raamistik, mis põhineb Ruby programmeerimiskeelel loodi juulis 2004 David Heinemeier Hanssoni poolt. Hetkel on viimane stabiilne versioon raamistikust 3.1.3, mis on saadaval alates 20. novembrist käesoleval aastal. Raamistik on ehitatud avatud lähtekoodiga keelele ning selle eriliseks omaduseks on äärmiselt hea ORM, mis lihtsustab tarkvara arendajal andmebaasiga seotud toimingute tegemisi. Negatiivseks tahuks võib pidada raamistiku juures nõudlust suure jõudluse järele. Tuntuimad raamistikul loodud veebilehtedeks on Twitter, Geni ja Basecamp. Raamistik on litsenseeritud vaba tarkvara litsentsiga MIT License.

Django (Python) – Esialgselt arendati raamistiku ainult enda jaoks eesmärgiga muuta dünaamiliste veebilehtede loomine võimalikult lihtsaks. Raamistik on loodud Adrian Holovaty ja Simon Willisoni poolt, esimene versioon jõudis avalikkuse ette 21. juulil aastal 2005. Raamistik on nimetatud jazz kitaarristi Django Reinhardt’i järgi. Hetkel on viimane stabiilne versioon 1.3.1, mis on saadaval alates 9. septembrist käesoleval aastal. Raamistiku positiivseks omaduseks on väga hea dokumentatsioon ning väga hea Google tugi. Litsenseeritud vaba tarkvara litsentsiga BSD License.

No comments:

Post a Comment