Sunday, November 27, 2011

Jagamiskultuur: motivatsioon, ärimudelid ja häkkerieetika

Loe läbi Raymondi Hacker-HOWTO ja kirjuta selle kohta hinnang.

Leian, et kirjatöö sobiks kõige paremini lugemiseks inimesele, kes ülekõige sooviks kunagi häkkeriks saada ning samuti inimesele, kelle alluvuses töötavad teised inimesed, seda just kirjatöö häkkerliku suhtumise peatüki neljandast aspektist vaadates.
Dokument annab üsnagi lakoonilise ülevaate häkkeri olemusest, häkkerlikust suhtumisest, vajalikest põhioskustest ning samuti ka staatuse tähtsusest häkkerikultuuris. Kirjatöö on väga oskuslikult kirjutatud, seetõttu on seda väga hea lugeda. Samas leian, et dokumendis oli liiga palju kirjutatud halvustava alatooniga Microsoft korporatsioonist. Samuti leidsin tekstist vastuolu, nimelt on dokumendis kirjutatud, et häkker peaks olema vaimselt väga distsiplineeritud ning kontrollima igat olukorda, soovitati isegi uurida mingisugust meditatsioonitehnikat. Samuti on jagamine, altruism ning tunnustus häkkeri eetikas äärmiselt tähtsal kohal. Korduma kippuvate küsimuste rubriigis kirjutab autor risti-vastu nendele põhimõtetele. Näited:
K: Kuidas ma saaksin teada kellegi teise parooli?
V: See on kräkkimine. Keri minema, idikas.
K: Kuidas ma saan muukida/lugeda kellegi teise e-postkasti?
V: See on kräkkimine. Hakka astuma, jobu.
K: Kuidas ma saan näpata endale IRC kanali operaatoriprivileegid?
V: See on kräkkimine. Lase jalga, kretiin.
Pigem peaks õige häkker nendele küsimustele vastama selliselt, et küsijal tekiks huvi pigem häkkimise kui kräkkimise vastu ning oma vastustega jagama tarkust teema kohta.
Üldiselt olen autoriga ühel meelel, leian samuti, et häkkeriks olemine nõuab meeletut pühendumust ning väga palju tööd.

1 comment:

  1. Väike detail: Eric saab kurjaks alles siis, kui küsija on kõik eelneva läbi lugenud ja IKKA esitab imelikke küsimusi. Aga nõus, et võiks ka leebemalt. :)

    ReplyDelete