Wednesday, December 14, 2011

Retsensioon

Retsenseerimiseks valisin töö pealkirjaga „Veeb 3.0 - mis see on?“, töö autoriteks on Peeter Karolin, Taavi Teska, Natalja Rõzova, Maria Merkulova ja Ave Reimann. Retsenseeritava töö valimisel oli kindlasti teguriks minu huvi veebi võimalike tulevikusuundade kohta.
Töö teema on väga ajakohane, kuna tegemist on veebi järgmise generatsiooniga, mille esimesi märke on võimalik juba praegu täheldada ning mille ajastu järjest enam võimust võtab. Töö on väga huvitav ning üles ehitatud selliselt, et seda on hea lugeda. Wikit lugedes võib täheldada, et kirjatöö ei ole tehtud eesmärgiga lihtsalt aine läbi saada, vaid meeskonna liikmed on teema vastu ka reaalset huvi tundnud.
Kirjatöös on väga põhjalikult käsitletud veeb 3.0 ja selle komponente. Komponentidest oli välja toodud semantilise veebi, personaliseerimise, intelligentsete otsingumootorite ning kasutaja käitumisest sõltuva reklaami kirjeldused. Töös on välja toodud kolme erineva veebi generatsiooni omadused, millega antakse lugejale ülevaade generatsioonide erinevustest. Eriti jäi silma tabeli esimene veerg, millega klassifitseeriti üsna konkreetselt erinevate generatsioonide ajastud. Minu jaoks ei ole kahtlust, et tulevik on veeb 3.0 päralt, seda kindlasti generatsiooni nimetuse aspektist (2.0 generatsioonile järgneb üldiselt 3.0 :)). Iseasi on, kas töös kirjeldatud versioon kujuneb reaalselt veebi tulevikuks. Ei ole kahtlust, et esimesed sammud selles suunas on astutud. Esimestest märkidest veeb 3.0 kasutusest on ka töös eraldi peatükina välja toodud, samuti on wiki lõpus on antud põhjalik ülevaade tuleviku visioonist. Tuleviku visiooni lugedes tekkisid mul mõned mõtted. Tuleviku visiooni loomisel on tihti kaks versiooni kujundatud. Mõtte illustreerimiseks käsitleme näiteks kümneid aastaid tagasi autost loodud visiooni, kuna selle tulevik peaks praegusel hetkel juba käes olema ning samuti ollakse sellega rohkem kursis. Tolle aja ulmefilmides kujutatud „auto“ ei sõitnud mööda maad ning ei sarnanenud absoluutselt autole, need lendasid ringi ning nägid välja pigem moodsad kosmoselaevad kui autod. Teiselt poolt aga levis visioon, milles fossiilsete kütuste varud on peagi otsas ning me läheme oma ajastus minevikku tagasi. Kirjeldatud veebi visioonile tekkis mul veel teinegi visioon „ulmelise“ kõrvale – võib juhtuda, et veebi kasutajad mõistavad, et veebist on kadunud kasutaja privaatsus ning seetõttu soovivad „pöörduda tagasi juurte juurde“. Autode puhul pole kumbki visioon tänaseks reaalselt realiseerunud, kuid veebi puhul võib teisiti minna. Üks on kindel – seda näitab tulevik.
Tegemist on väga huvitava tööga ning tööd lugedes on aru saada, et selle loojad on teema vastu huvi tundnud. Kokkuvõtteks võib öelda, et on valminud väga hea kirjatöö.

No comments:

Post a Comment