Sunday, October 16, 2011

Wikipedia

Kui ühel päeval heliseb telefon ja toru otsas on Wikipedia looja Jimbo Wales küsimusega: "Kuidas võiks Wikipediat veelgi paremaks teha?" Mida talle vastata?

Wikipedia on tuntuim veebipõhine tasuta kasutatav entsüklopeedia, nagu väga heade asjadega ikka, siis ka selle paremaks muutmisel ei saaks rakendada kardinaalseid meetmeid. Siis ometi on olemas abinõusid, millega seda täiustada oleks võimalik.

Minu jaoks on wikipedia üheks nõrgaks kohaks see, et enamus artikleid on inglise keeles kirjutatud. Emakeeles kirjutatud artikleid ei ole väga palju ja tihtipeale on nende sisu suhteliselt kasin. Samas on wikipedia tugevus see, et enamus artikleid on inglise keeles, sest kui oleks vaja leida informatsiooni mingisugustest mitte-inglisekeelsetest artiklitest, siis oleks see peaaegu võimatu ettevõtmine. Inglise keeles on artikleid palju parem lugeda kui mõnes muus keeles. Ideaalis võiks ju kõik wikipedia artiklid olla tõlgitud kõikidesse keelde, aga see on loomulikult võimatu. Emakeelsete artiklite ilmumine sageneks kui populariseerida artiklite kirjutamist ja tunnustada sissekannete autoreid. Usun, et populaarsemaks aitaks muuta see, kui erinevates maailmanurkades toimuks üritused, kus võtaksid osa wikipediaga seotud inimesed. See näitaks, et wikipedia ei ole vaid suur veebikeskkond, vaid selle taga on paljud erinevad inimesed. Kahtlemata leiaks üritused ajakirjanduses kajastamist ning seetõttu suureneks wikipedia võrgukogukonna liikmete arv märgatavalt. Hea näide selle kohta on Google autod, mis Eestiski ringi sõidavad. See murrab arusaama, et Google on meist väga kaugel ning tõenäoliselt ei puutu me nendega reaalses elus kunagi kokku. Artiklite keele probleem on minu arvates ainus mis vääriks märkimist.

No comments:

Post a Comment